Miško a jeho krásne nôžky

Miško je naše prvé vysnívané dieťatko, ktoré z celého srdca milujeme. Celé tehotenstvo som mala ukážkové výsledky a aj sono vždy prebehlo bez viditeľných odchýlok. Pán doktor vždy s úsmevom pri každej poradni odvetil: ,,Lepšie výsledky by ste si ani nemohli priať, ste ako stvorená na tehotenstvo a vynosenie zdravého dieťatka“. Šok prišiel hneď na sále v nemocnici, po pôrode. Keď mi ho priniesli po prvotných vyšetreniach späť, doktor zahlásil: ,,Chúďatko malé čo to máš s nôžkami“. Miškovi diagnostikovali ochorenie : Pes equinovarus congenitus. V momente sa mi zrútil celý svet. Moje dieťa nebude môcť chodiť? Ako sa to mohlo stať? Nikto v rodine nemal žiadne komplikácie ani vážnejšie choroby. Po neúnavnom pátraní a hľadaní pomoci sme zistili, že náš synček má možnosť na plnohodnotný život a je možnosť vyliečenia. V prepúšťacej správe z pôrodnice, sme mali kontakt na ortopédiu na Kramáre. Hneď 3 dni po prepustení sme tam mali zájsť na vyšetrenie. Vyšetrovala nás pani dr. Frištáková, ktorá mala v pláne Miška hneď sadrovať, avšak my sme to zamietli. Nakoľko sme si za ten čas veľa toho stihli naštudovať, najmä manžel počas môjho pobytu v nemocnici, rozhodli sme sa pre liečbu vo Viedni u pána Dr. Radlera a nič lepšie sme nemohli ani urobiť.

Prvá návšteva dr. Radlera bola na jeseň 2021, Miško mal vtedy 3 týždne. Zhodnotil jeho stav nožičiek a určil hneď sadrovanie na ďalší deň. Miško znášal sadričky horšie, bol plačlivý ako aj iné detičky keď si musel zvykať na sadry, no pravá nožička mu za 4 dni veľmi opuchla a my sme museli ísť urgentne na pohotovosť do nemocnice, kde ho pôvodne sadrovali. Bola totižto veľmi stiahnutá a pracovníkovi sa dokonca podarilo Miška aj zraniť nožnicami, avšak nebolo to nič vážne a pri ďalšom sadrovaní sa to pekne hojilo. Miško absolvoval dokopy 5 sadrovaní, nasledovala tenotómia a posledné sadry na 3 týždne. Neskôr začal nosiť JM dlahy. Prvé sme si museli zapožičať, no potom sme si ich dali predpisovať u nášho slovenského ortopéda dr. Dubravaya.

S dlahovaním sme začínali na 23 hodín denne. Priestor bez ortézok sme mali len na okúpanie a jemné premasírovanie nožičiek, najmä malíčkov na nožičkách, pretože sadrovaním sa akoby „zakrpateli“. Po dvoch mesiacoch dlahovania sa Miškovi začali robiť otlaky. V tom čase som deň čo noc hľadala na internete možnosti ako ich eliminovať. Veľmi mi pomohla fb skupina : Pes Equinovarus Slovensko – PEC, kde som sa spoznala s viacerými rodičmi,  ktorí so mnou zdieľali svoje skúsenosti a rady.

Prvá kontrola vo Viedni bola po troch mesiacoch dlahovania. Vtedy si dr. Radler všimol, že máme problémy s otlakmi, nakoľko som Miškovi asi 2 týždne dávala pod stredový remienok hubku na make-up, aby tlak na nožičku bol menší. Tú nám ale dr. Radler zamietol, pretože bola príliš veľká a nôžka v dlahách nesedela dobre. Vtedy som sa rozhodla, že teda siahnem po silikónovej podložke pod stredový remienok na dlahách. Používame ju doteraz a som s ňou veľmi spokojná. Miško už nemá až tak otlačené nožičky. Vtedy nám doktor znížil dlahovanie na 14-16h denne, my sme sa rozhodli pre zlatú strednú cestu – 15h denne.

Druhá kontrola vo Viedni bola po šiestich mesiacoch. Miška, pán doktor, veľmi pochválil, ortézky mu sedeli dobre. Otlaky sme už mali vyliečené. V tom čase mal Miško 11 mesiacov a práve v ten týždeň sa začal stavať na nôžky. Pýtala som sa ho či môžeme rehabilitovať, cvičiť alebo ísť do kúpeľov, ale všetko toto nám neodporúčal, takže momentálne iba dlahujeme 15h denne. Keď už začne aktívne sám chodiť máme znížiť čas nosenia ortézok na 12h denne.

V januári 2023 sme absolvovali ďalšiu kontrolu u Radlera. Doktor zhodnotil, že dorziflexia nožičiek je dobrá, ponechal nám režim nosenia dláh na 12-14h/ denne, avšak nebol spokojný so stavom JM dláh, podľa neho boli už veľmi vyťahané a mali sme použiť nové. Tak sa aj stalo, hneď ako sme prišli domov, nasadili sme mu nové ortézky a odvtedy sa Miškov spánok radikálne zhoršil. Každú hodinu bol hore s plačom, dokonca sa mu otlaky vrátili. Prostredníctvom OZ PECKA sme si mohli požičať opotrebovanejšie dlahy a taktiež zbierať 2% dane pre nášho Miška. Vďaka týmto peniažkom s ním môžeme absolvovať kurzy plávania nad rámec našich možností a taktiež na nákup zdravotníckych pomôcok k dlahám. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *