Náš Filipko

Náš príbeh sa začal 10.2.2015, keď sa nám narodil náš Filipko po celodennom a komplikovanom pôrode. Keď už bol na svete a prvýkrát sme ho videli a počuli, vedeli sme, že nič krajšie sme si priať nemohli. Po cca 10 minútach nám doniesli do náručia prekrásny balíček so slovami, že je zdravý a v poriadku, len má menšiu deformitu nožičky, čo je bežne napraviteľné a nemáme sa báť, lebo bude v poriadku. Ani na chvíľočku nás to nevyviedlo z miery, lebo s „takým niečím“ máme skúsenosť z rodiny. Synovec sa narodil s rovnakým problémom a stupňom, len na druhej nohe. Na jeho veľké nešťastie sa liečil na Slovensku. Preto prvá myšlienka, ktorá mi napadla, bola: „Filipko sa bude liečiť vo Viedni.“

Na druhý deň po pôrode sme kontaktovali Žanku s prosbou o stretnutie. Hneď prišla za nami aj s inštrukciami, ako pokračovať. Ešte v ten deň sme písali Dr. Radlerovi a prosili ho o termín konzultácie. Dal nám dva termíny a to týždeň po narodení v utorok alebo ešte o týždeň neskôr. Dohodli sme na tom neskoršom termíne.

Po rade od manželovej sestry skúsili sme ešte riešiť našu situáciu cez doktora z Banskej Bystrice. Tvrdil, že Ponsetiho metódu ovláda (certifikát na to nemá) a má s tým úspešné skúsenosti. Skúsili sme u neho jednu sadru, ale podľa prístupu a spôsobu sadrovania sme neboli 100% stotožnení s tým, že to náš Filipko bude mať O.K. Táto skúsenosť nás utvrdila v tom, že určite pôjdeme na dohodnutú konzultáciu k Dr. Radlerovi.

Pán doktor Radler bol veľmi milý a bolo vidieť, že je to odborník na danú diagnózu a spôsob liečby. Filipko na sadrovanie vo Viedni reagoval úplne inak ako na sadrovanie v Banskej Bystrici, čo bolo pre nás rozhodujúce. Usmieval sa a tváril sa spokojne. Filipko absolvoval tri sadrovania, po ktorých nasledovalo preťatie achilovky – tenotómia.  Po operácii mal ešte tri týždne sadru a po jej zložení mu Dr. Radler nasadil ortézky na 22hodín denne. Po troch mesiacoch sa mu doba nosenia ortézok znížila na 18hodín. Po pol roku od operácie nosil Filipko ortézky už iba 14 hodín denne, z čoho mal nielen Filipko, ale aj my radosť. Nožičku má nádhernú a kto nevie, že sa s nejakou chybou narodil, nevšimne si to. Postupne Filipko nosil ortézky 12 hodín a to hlavne na spánok. Na kontrole v septembri 2018 nám Dr. Radler dovolil dávať Filipkovi už len na nočné spanie orézky a to po dobu ešte 3 mesiacov. Po 3 mesiacoch čo bolo na Vianoce dostal Filipko darček, že už sme mohli nasadzovanie ortézok úplne zrušiť. Od tohto času chodievame k Dr. Radlerovi na kontrolu raz za rok. Zatiaľ vždy kontrola dopadla v poriadku k spokojnosti doktora a najmä nás. Inak musím napísať, že náš Filipko nemá žiadne obmedzenia, športuje, pláva, hrá futbal, floorbal a je naším potešením. V septembri 2020 začal chodiť na tréningy do futbalového klubu, kde sme boli sami prekvapení, ako vládze a nikdy sa nesťažoval, že by ho noha bolela, alebo by mal s operovanou nohou problém. Je pravda, že má menší rozdiel v dĺžke chodidiel, ale snažíme sa mu väčšiu topánku vyplniť vatou, aby to tak necítil. Filipko bol a aj stále je v dobrých rukách a to je najdôležitejšie.